poniedziałek, 19 sierpnia 2013

MACADAMIA

Jedne z najsmaczniejszych, a napewno najdroższe, orzechy na świecie pochodzą z Australii. Macadamia to jedyna roślina pochodząca z Down Under, która stała się międzynarodowym przysmakiem. Orzechy macadamii kształtem przypominają laskowe, sam orzech chroniony jest przez niezwykle twardą łupinę. Dietetycy pieją z zachwytu wychwalając odżywczy skład orzechów; zawierają one bowiem cenne tłuszcze wielonienasycone, które powinniśmy spożywać codziennie.
Oto co kryją w sobie orzechy macadamii:
Tłuszcze: 74%
Wilgoć: 1.2%
Proteiny: 9.2%
Błonnik pokarmowy: 6.4%
Węglowodany: 7.9%
Minerały: 1.3% zawierają Potas, Fosfor, Magnez, Wapń, Selen, Cynk, Miedź i Żelazo
Witaminy: B1, B2, B5, B6, Witamina E, plus niacyna i kwas foliowy
Wartość energetyczna: 3080 kJ / 100g [747 kalorii]. 

Są bardzo kaloryczne, nie należy się nimi obżerać. Badania kliniczne dowodzą, że rozsądne spożywanie (porcja około 50 gram dziennie) jest w stanie obniżyć poziom cholesterolu o 7-9% w ciągu czterech tygodni. Inne badania dowodzą że regularne ich spożywanie obniża ryzyko choroby wieńcowej o 53%.

Wikipedia donosi, że z nieznanych przyczyn orzechy są toksyczne dla psów. Objawy mogą wystąpić po przekroczeniu 2,4 grama na kilogram masy ciała zwierzęcia. Muszę się przyznać, że nie mając pojęcia o tym fakcie podkarmiłem jednego wiekowego bardzo psa orzechami (zachęcony przykładem właścicieli zwierzęcia). Najwyraźniej udało nam się nie przekarmić go i psisko nie odchorowało tego.

Drzewa macadamii uprawia się nie tylko w Australii, ale także na Hawajach, w Ameryce Środkowej i Afryce. Większość plantacji australijskich zlokalizowanych jest w południowo-wschodnim Queensland. Orzechy macadamii stanowią około 2% w całym światowym "przemyśle orzechowym". Australia jest największym producentem, ponad 13 milionów drzew uprawia się w kraju, co daje około 45% udział w rynku. W roku 2011 oceniano zbiory na 35 tysięcy ton orzechów w skorupkach, co przekładało się na około 10 ton łuskanych orzechów. Corocznie około 60-70% produkcji przeznaczona jest na eksport.

Z dziewięciu znanych na świecie gatunków macadamii siedem rośnie wyłącznie w Australii, ale tylko dwa gatunki są jadalne (Macadamia tetraphylla i Macadamia integrifolia). Oba gatunki występują między 25 i 31 stopniem szerokości geograficznej południowej; integrifolia jest bardziej popularna w północnej części obszaru, podczas gdy tetraphylla jest powszechniejsza w części południowej. Kwiaty integrifolii są białe, a orzechy są bardziej gładkie, tetraphylla ma różowawe kwiaty a powierzchnia owoców ma wyraźną teksturę.

Mniejsze plantacje rozsiane są po kraju, jedna z nich znajduje się niepodal nas w Baldivis. Olej z macadamii stosuje się do produkcji kosmetyków.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz